Озеленяване - Тера Микс - тревен чим, почвени смески, торфени субстрати
Тревен чим, почвени субстрати, озеленяване

Какво означава мулчиране и Какви видове МУЛЧ има

Какво е мулчиране, видове мулч и ползи

Мулчирането е процес, при който се извършва покриване на почвата около растенията с различни материали, регулиращи водните и въздушните режими в повърхностния слой на почвата. При мулчирането постигаме по-здрави растения в градината, с доста по-малко или липса на плевели и по-сухоустойчиви от другите градини.

Мулчът бива органичен, т.е. разлагащ се в почвата и неорганичен.

Ранната или късната пролет (в зависимост от климатичните условия) са най-доброто време за мулчиране на насажденията. След зимните дъждове или стопяването на снега почвата е пропита с влага, а топлото пролетно слънце нагрява пръстта. Преди мулчирането трябва да се убедите, че теренът е влажен, трябва да премахнете покълналите плевели заедно с корените им и да внесете подходящи торове, ако са нужни. Пролетното мулчиране защитава растенията от прегряване и изсъхване през лятото.
Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е вторият важен период за мулчиране. Преди поставянето на мулча премахнете плевелите и внесете бавно действащи торове, ако е нужно (костно брашно, дървесна пепел и др.). Есенното мулчиране защитава растенията от измръзване на корените.

Как се прави мулчиране?

Около декоративните насаждения мулчът се поставя на слой 7-10 см, като се избягва съприкосновението между мулчиращият материал и ствола на дърветата и храстите. Лехите и цветните бордюри се мулчират изцяло, като разпределяте материалът равномерно по повърхността. Трябва да обновявате мулча всяка година или поне веднъж на няколко години, в зависимост от използвания материал.
Когато искате да мулчирате растения-солитери или пък плодни дръвчета и храсти, то мулчът на слой 7-10 см трябва да разположите така, че той да запълва проекцията на короната на земята, като не се допира до ствола на растението и не закрива мястото на облагородяване.
Когато искате да защитите носи насаждения, то трябва да имате предвид да засаждате разсада на влажна почва, която е покрита с укривен градински материал, като правите дупка в него за всяко растение. Така мулчът ще защити разсада от пресъхване на корените, ще унищожи конкурентните плевели и ще предотврати атаките на вредителите.

Ползи от мулчирането:

  • Мулчът предотвратява загубата на влага в почвата чрез изпаряване;
  • Намалява растежа на плевелите;
  • Запазва се не само влагата в почвата, но и се поддържа благоприятна почвена температура – почвата е относително хладна през летните горещини и топла през зимата;
  • Мулчирането предотвратява ерозията на почвата;
  • Органичният мулч може да подобри структурата на почвата. С гниенето си той се превръща в горен слой почва, а разлагането му добавя хранителни вещества в нея;
  • Мулчът предотвратява образуването на почвена кора на повърхността на почвата, като по този начин подобрява усвояването и движението на водата;
  • Мулчът предотвратява уплътняването на почвата;
  • Мулчът може да се добави с цел естетическо оформяне на пейзажа и по този начин допринася за красивия вид на вашата градина.


Видове органични покрития

Окосена трева
Окосената трева от моравата може да се използва като плитък мулч (не повече от 2,5 см) около растенията. Не се използва, ако преди това около растенията е слаган препарат против плевели. Особено трябва да се внимава в тревата да няма цъфнали бурени.

Оборски тор
Оборски тор е най-силното средство за подобряване и поддържане на качеството на почвата. Препоръчва се да се използва всяка година, като единственото условие е, че трябва да е добре угнил.

Торф
Широко разпространен е и е сравнително евтин за малки пространства. Изглежда естествено, но когато изсъхне може да се разнесе или да се спече. Сфагновият торф поддържа киселинността на средата около непонасящите варовик растения.

Мулч от дървесни стърготини
Дървесните стърготини са евтин материал за мулчиране с неутрално рН. Разлагайки се отделят хумус и подхранват почвата. Боядисват се с безвредна боя в различни цветове и се използват за декорация на градини и паркове или саксийни цветя.

Мулч от борова кора
Боровата кора се настъргва на парчета с големина 1-5 см. Издържа около 2-3 години.

Мулч от борови иглички
Боровите иглички се разлагат сравнително бавно и позволяват лесно водата да проникне в почвата и в същото време не допускат появата на плевели.

Мулч от шишарки
Този вид мулч служи за декорация и запазване на влага. Обикновено едрата им форма и подредбата им привличат вниманието.

Мулч от листа
Предотвратяват появата на плевели и подобряват състава на почвата.

Мулч от слама
Придава изумителен златист цвят на мулчираните площи. Разгражда се бавно и не позволява на плевелите да поникнат. Заедно със сламата трябва да добавите богат на азот тор. Недостатъкът й е, че често в сламата има и семена на плевели, които се размножават бързо.

Мулч от орехови черупки
Ореховите черупки добре запазват влагата и имат много добър декоративен ефект.

 

Видове неорганични покрития

Мулч от камъни
Представлява чакъл или натрошен камък. Използват се материали като: варовик, мрамор, гранит, гнайс и др. Много е подходящ за ветровити места. Траен е и изглежда красиво.

Мулч от рециклирана гума
Използва се за посипване на игрища, детски площадки и др., тъй като е мек материал. Може да се намери в различни цветове.

Мулч от рециклирана пластмаса и други материали
Използва се за контрол на ерозията и е ефективен при борба с плевелите. Може да се използват материали като: пластмаса, стъкло, плат, хартия и др.