Озеленяване - Тера Микс - тревен чим, почвени смески, торфени субстрати
Тревен чим, почвени субстрати, озеленяване

Избор на трева - райграс или тревна смеска

Избор на трева - райграс или тревна смеска

През пролетта започва "сезонът на тревата”. Това е времето, подходящо за изграждането на тревен килим. Какво трябва да знаем при планирането и извършването на тази дейност? Колко ще ни струва? Кой ще го направи?

Райграс или тревна смеска?

За повечето хора думата "райграс" е синоним на трева. Райграсът, обаче, е само един от сортовете трева (Lolium), който в днешно време рядко се използва в чист вид, а по-скоро като съставка на различни тревни смески. Морава, изцяло засята с райграс, би била доста по-деликатна и неустойчива. Тревната смеска е много по-практично решение, защото съдържа семена от различни видове, с различни качества, с подобни изисквания, които се допълват едно друго, в общата морава.

Слънце или Сянка? Няма пълно щастие!!!

Първо трябва да преценим особеностите на мястото, което искаме да превърнем в морава. В зависимост от тях ще изберем сорта на тревната смеска. Вече от много години се селектират специализирани тревни смески, които виреят добре при почти всякакви условия - слънце, сянка, суша, утъпкване. Обикновено, обаче, тези качества са за сметка на други. Например сенкоустойчивите видове не издържат на интензивно тъпчене. От своя страна, сортовете, подходящи за интензивно натоварване и суша, нямат най-добрите естетически показатели - цветът им не е толкова наситено зелен, а е по-убит, със синьо-сивкав оттенък. Различните видове растат с различна бързина и изискват различно напояване. Така, ако засеем отделни части от градината с различни сортове трева, тя ще расте неравномерно и всяка част ще изисква специфична интензивност на косене и поливане. Най-общо, обаче може да се каже, че идеалната морава, се формира на слънчево място, при добро поливане и редовно косене.

Евтиното излиза скъпо

В никакъв случай не купувайте евтина трева! Можем да закупим тревни смески и за 6-7 лв. за килограм, но е желателно да купуваме сортове, струващи не по-малко от 11-12лв (един килограм е достатъчен за 20-25 м2). Разликата в цената не е фрапираща, а разликата в показателите е огромна. Както при повечето продукти и при тревата цената е показател за качество. Евтините смески са със слаби показатели, като бързина на покълване, бързина на сгъстяване. А наистина е важно семето да покълне бързо и да се сгъсти, за да изпревари плевелите, които по принцип са по-агресивни и адаптивни. Да не говорим, че понякога в самите евтини тревни смески се съдържат семена на плевели.

И тате може, но козата …

Сами ли ще си изградим моравата или ще оставим това на специалист? Ако се обърнем към озеленител, това би ни струвало между 6 и 12 лв. на квадратен метър, което не е никак малко, ако дворът ни е голям. Ако решим да действаме сами, разходите ще бъдат само за закупуването на тревната смеска. Трябва, обаче, да сме наясно, че ще трябва доста да се постараем и потрудим, ако искаме качествен резултат. Работата по изграждане на една морава е много и може да се окаже доста тежка и дори непосилна, ако я върши неопитен, несвикнал с това човек. Да не говорим, че въпреки спазването на всички технологични изисквания и етапи на изграждането, крайният резултат пак може да ни разочарова. Да, трева все някаква ще поникне, но защо ли няма да е като на съседа? Логично е, че когато вършиш нещо всеки ден, ще умееш да го правиш доста по-добре, отколкото ако ти е за първи път.

Как се прави?

Накратко, етапите са:

 • Определяне на нивата – денивелация, терасиране на двора, ако е необходимо – подреждане на пътеки, изграждане на алеи, бордюри и т.н.
 • Почистване на терена от камъни, бурени, строителни отпадъци и др.
 • Прекопаване на терена или при необходимост – насипване на почва. За предпочитане е почвата да е песъчлива, речна. Това помага за по лесно и по-равномерно покълване и улеснява достъпа на кислород.
 • Грубо подравняване – премахване на корени, буци, камъни.
 • Внасяне на изкуствен тор, съдържащ азот, фосфор и калий. Естественият оборски тор не е подходящ, защото съдържа семена на плевели, които ще покълнат, заедно с тревата.
 • Фино подравняване – това е най-деликатната част от работата, която наистина е добре да се направи от специалист.
 • Засяване.
 • Зариване на семето с помощта на гребло. Добър вариант е, особено при по-малки площи, нанасяне на тънък слой речен пясък.
 • Валиране или при малки площи – трамбоване
 • Поливане – до покълване на семето трябва да е често, ако е лято може и по два пъти дневно. Единственото, което й трябва на тревата в началото е ВЛАГА И ТОПЛИНА. Не е желателно да се ходи активно по моравата през първите 3-4 месеца. Тревата покълва за около две седмици, в зависимост от сезона.
 • Първа коситба – прави се, едва когато тревата достигне 6-8 см височина.

Кога?

От април до ноември. Ако решим да изграждаме морава през август, обаче, трябва да се погрижим за много активно поливане.

Материалите са взети от dvorche.com