Озеленяване - Тера Микс - тревен чим, почвени смески, торфени субстрати
Тревен чим, почвени субстрати, озеленяване

Съвети за отглеждането на цветя у дома

Съвети за отглеждането на цветя у дома

Всеки човек избира цветята по различни критерии и причини - едни отглеждат подправки, други засаждат различни декоративни плодове, трети пък го правят за да внесат разнообразие и естетика в интериорния дизайн на домовете си. Истината е, че почти всяко цвете е подходящо допълнение към декора на дома.

Най-доброто, което може да се направи за стайните цветя е да им се осигурят нормални условия, особено светлина, почва и температура, максимално близка до тяхната естествена среда. Влажността и температурата могат значително да повлияят на стайните растения, така че при избора си се спирайте на такива, на каквито може да осигурите максимално идеални условия.

Цветята намират основно приложение за украса на интериора и откритите площи, в дома, градината и парка. За стайно отглеждане, за балкона и за градината са подходящи различни цветя като определящите фактори са:

  • Продължителността на живота на растенията - едногодишни, двугодишни, многогодишни цветя и декоративни растения
  • Произход на растението и климатични условия, в които то вирее най-добре - температура, влажност, достъп до светлина
  • Особености на растението - начин на размножаване, период на цъфтеж, дълбочина на кореновата система, размер и разположение на листата, групиране и разположение на цветовете и др.

Ето няколко параметри и съвети за отглеждане на стайни цветя, балконски и градински цветя и растения!

При каква влажност се отглеждат цветята

Повечето тропически видове се чувстват най-добре на топъл климат и относителна влажност между 55-75%. Обаче, ако температурата в помещенията ви се повишава над 20 градуса (нещо нормално за нашите ширини), влажността в помещенията рязко пада. Затова ако сте се спрели на тропически стайни цветя, то ще трябва да им осигурите и необходимата влажност.

Какво е влиянието на въздуха върху цветята

Растенията се нуждаят от въздух, така че не ги сбивайте много едно в друго. Свежият въздух, както и движещият се въздух са от голямо значение за отглеждането на стайните цветя, особено в горещите летни дни. Добре е да се осигурява проветрение в помещенията, в които отглеждате любимите ви цветя. Ако пък се затруднявате да проветрявате често, или ако е студено навън, може да осигурите малък вентилатор, осигуряващ циркулация на въздуха.

Как за защитим цветята от вредители

Друг важен фактор в отглеждането на стайни цветя е защитата им от вредители. Добре е профилактично да пръскате растенията със спрей против насекоми. Всяка част от растението трябва да бъде напръскана, включително и долната част на листата. Използвайте хладка вода при пръскането, тъй като студената вода може допълнително да увреди цветята.

Каква светлина е подходяща за цветята

На всички цветя трябва да се осигури подходяща светлина, за да расте силно и здраво. Ако не сте сигурни какви условия иска вашето цвете, може да използвате интернет за справка.