Тревен чим, почвени субстрати, озеленяване

Всичко започва от една семка!

Изберете сорт семена за трева от Тера Микс, подходящи за засяване на различни типове терени и ще постигнете качествена тревна настилка, тревен килим. Семената са подходящи за затревяване на двор, градина, парк, игрище.

Метлица - Poa Pratensis
Метлица

Метлицата е многогодишна трева, адаптиращата се към различни почви и климат, но и вреди директното слънце през лятото. Растенията се възстановяват с леснота, формирайки сбита настилка, устояваща на газене, която позволява често косене без да афектира нейното дълголетие. Метлица е предимно използвана за смесване с други видове.

Доза на сеитба: 20 гр./м2

Семена BedazzledBEDZZLED (Bedazz)
Нов сорт с много висока потенция на почвено покритие, изобилна коренова система благодарение на която формира гъста настилка развиваща се добре въпреки малкото внимание. Висока толерантност на тъпкане. Хубав тъмно-зелен цвят, със средно¬фино листо и много добре се комбинира с останалите видове, поради което би трябвало да влезе при формирането на смески, където се изисква елитна настилка.

Семена BrooklawnBROOKLAWN
Модерен сорт с атрактивен средно-тъмен цвят, средно фино листо, сравнително бавен растеж, образува гъста настилка устойчива на тъпкане и е толерантен на суша. Много е подходящ за смесване с Райграс и специално Червена власатка в "tees" и "fairway". Също използван за засяване на градини, спортни терени и като цяло всякакъв тип зелени площи. Добър имунитет към типичните за този вид заболявания, изпъква с гъстота през лятото и изисква по-малко косене спрямо други видове, поради което може да се каже че е изключителен сорт с икономична поддръжка и по ниска цена.

Метлица обикновена - Poa trivialis
Метлица обикновена - Poa trivialis

Растение което просперира много добре в сенчести зони. С фино листо и тъмен цвят, установява се доста лесно но е възможно изгубването му с идване на много високите температури.

Доза на сеене: 20-25 гр./м2

SOLO (LASER)
Показва най добрите характеристики за гъстота, зелен цвят, фино листо, установяване и по висока издръжливост на болести. Идеален за засяване и пресяване в сенчести зони. Покълва на 6-8 ден и позволява ниско косене но когато е вече изграден.

Полевица - Agrostis
Полевица - Agrostis

Полевицата е ниско растяща и гъста многогодишна трева с много фини листа и цвят на зелен аквамарин. Нуждае се от средно-висока поддръжка. Може да се коси много ниско и е най-подходящата трева за голф игрища (GREEN).
Устойчив вид на студ, зимата я приема добре за сметка на лятото, когато негодува. Има добър потенциал за възстановяване. Може да се сее през цялата година, но не е за препоръчване през месеците с високи температури.

Доза на сеитба: 8-15 гр./м2

Agrostis Etsolonifera - издънкова полевица

Семена TyeeTYEE - №1 според N.T.E.P за Greens
С по-високата си издръжливост към високите температури и със своя истински тъмно зелен цвят, TYEE е идеален за greens и tees. Притежава екстра гъстота през цялата година и активен растеж през зимата, подчертавайки добрата толерантност към топлина, стрес и устойчивост на "dollar spot" и на "brown patch".

Семена TyeeTRUELINE
Толерантен на тежкият трафик и устойчив на засушаване. Показва отлична гъстота през лятото и e с агресивен растеж. Елегантен, тъмно зелен цвят, много подходящ за футболни игрища, greens и tees (голф игрища), както и в градинарството.

Полевица обикновена - Agrostis Tenuis Highland
Полевица обикновена - Agrostis Tenuis Highland

Обикновената полевица е трева със средна гъстота, адаптираща се на терени с по-ниска плодородност. Не е агресивна и много използвана за изграждането на тревна настилка в градини, предимно в комбинация с други видове.

Райграс - Lolium Perenne
Райграс - Lolium Perenne

Може да се каже, че е най познатия вид сред декоративните типове трева е Райграсът. Това е растение с ранна кълняемост, незабавно покритие и бързо развитие. Трае три - четири години въпреки, че изисква чести коситби, които отслабват растението, поради което се препоръчва да се смесва с други целогодишни и бавно развиващи се видове треви. Използван вид за директно посяван, както и много подходящ за пресяване на вече изградени тревни терени.

Доза на посяване 35-40 гр./м2

Семена Grand SlamGRAND SLAM
Сорт с фина текстура и тъмно-зелен цвят поддържан цялата година. Компактният растеж и агресивните кълнове правят GRAND SLAM способен да поддържа гъстата си настилка при условия където други видове и сортове отслабват или дори умират, също така издържа отлично на силен натиск и заболяването RED THREAD (червен конец). GRAND SLAM отговаря на нуждите търсени за спортни настилки като голф, футбол, тенис и стресът провокиран от горещина и влага при други декоративните треви, може да се каже че този сорт ги превъзхожда по изключителен начин. Много устойчив на тъпкане.

Семена PizzazzPIZZAZZ
Много добър сорт с генетично подобрение на тъмно зеления си цвят. Показва по фина текстура на листо, с високи оценки за добър цвят през зимата и пролетна гъстота. Развива се бързо формирайки качествена морава и с високо съдържание на hongos endfitos които го предпазват от болести и вредители. Сред най устойчивите на заболявания като brown patch и pyricularia, както и на умерена соленост. Много подходящ сорт за частни градини и спортни настилки.

Семена ParagonPARAGON
Сорт който представя един от най тъмно зелените цветове. В пробите за пресяване на Puttng Green, PARAGON беше оценен с оценка 8,5 за най тъмно листо , също така подобрен генетически да устоява на вредители и обичайните заболявания при тревите, използва се за в чист посев както и за пресяване, с добър преход в пресяването на декоративен троскот. Този нов сорт формира гъста настилка и може да се коси на височина 7 милиметра при "puttng green" и 1,25 см. при "fairway" Толерира добре студ и условия на ниска соленост.

Семена EveningEWENING
Бързо поникване и развитие. Сорт с тъмно зелен цвят и фина текстура на листо. Добра съпротива на болести специално към Red Thread (червен конец), Crown Rust (ръжда), Brown Blight (кафяво петно). Представя изключителна съпротива на зимната смъртност.

Троскот - Cynodon Dactylon
Троскот - Cynodon Dactylon

Cynodon Dactylon е познат като фин декоративен троскот, също и като лятната трева. Издържа дълги периоди на засушаване, не изисква специална поддръжка, неизменна, що се отнася до утъпкване, и просперира във всякакъв тип почви. Увивно и разстилащо се растение на слънце, топлина и светлина. През зимата пожълтява, когато паднат високите температурите, кълнейки с подновен ентусиазъм през настъпващото хубаво време на пролет. Сеитба от пролет до ранна есен.

Доза на сеене: 8-20 гр./м2

Семена PrincessCYNODON DACTYLON PRINCESS 77 F-1
Сортът, консумиращ най-малко вода. Уникален хибрид на разположение от семка. Установява се за един месец, засявайки го в подходящото време. Идеален е за зони, където се желае голяма гъстота, по-фина текстура, както и забавен растеж, вследствие на което има по-малко косене.

Доза на сеене 6-12 гр. /м2

Семена PrincessSULTAN - Бърза кълняемост
Представя тъмен цвят, висока гъстота, фина структура, както и добра толерантност на утъпкване. Представлява нова генерация на троскот - по-плътен.

Доза на сеене 10-20 гр./м2

Идеален за roughs - препоръчан сорт от Испанската ГОЛФ Федерация!

Тръстиковидна власатка - Festuca Arundinacea
Тръстиковидна власатка

Тръстиковидната власатка е много-устойчиво растение при суша и високи температури, със средна текстура на листо, функционирайки добре на слънце, сянка и приемайки добре студа.
Festuca Arundinacea е растение с ниска поддръжка и дълбока коренова система и е вид, използван за изграждане на градини, спортни терени, както и в зоните на roughs (дори и някой подходящи сортове се използват също и във fairway) при голф игрищата. Този вид вирее на тежки с по-лек механичен състав почви. Дълбокото залагане на корените позволява да се използва за затревяване и на песъчливи почви. Препоръчва се за създаване на по-груби тревни площи, подходящи за откоси и площадки за игра при интензивно поддържане.

Доза на сеене 40-50 гр. /м2.

Семена TitaniumTITANIUM
С доста по фина структура, гъст и компактен растеж, издържа доста добре на brown patch често срещано заболяване през лятото, толерира добре високите температури, влага и интензивния натиск. Изгражда качествена морава, поддържайки зелен цвят през цялата година и изисква ниска поддръжка. Идеален за направата на градини, спортни настилки и чимове. Височина на косене от 3,5 см.

Семена BonsaiBONSAI
Този сорт е с по забавен растеж. По издръжлив на болести и вредители поради съдържанието на hongos endofitos, които имат свойството да го предпазват. Със средна структура на листо, тъмно зелен цвят, бързо установяване благодарение на добрата си коренова система, което го прави подходящ за сухи зони с по рядко поливане. Подходяща височина на косене от 3,5 см.

Семена MilleniumMILLENIUM
С атрактивен тъмно зелен цвят, отлично устоява на болести и е със средно фина текстура на листо. Сорт с много гъста настилка, със средно-нисък растеж и подобрена устойчивост на тъпкане, изисква по-малко вода и наторяване. Толерира сенчести зони и характерно за него е че приема доста по ниска височина на косене спрямо останалите сортове от този вид, под 3 см.

Червена власатка - Festuca Rubra
Червена власатка

Червената власатка е вид с много фини листа, твърди и с червеникав цвят. Декоративен и ефикасен вид, но е малко непостоянен, поради което е желателно да се смесва с други видове. С обширна и доста дълбока коренова система, която се поддържа много време. Толерира добре сянка, студ и суша за сметка на слабата толерантност към соленост и болести, както прекомерната влага и прекаленото наторяване.

Доза на посяване 25 гр./м2

Семена IntrigueFESTUCA rubra commutata - Власатка тръстиковидна
INTRIGUE
Сортове, като новостта INTRIGUE, който се намира сред първите позиции на N.T.E.P в САЩ, представят подобрена съпротива към болести като Leaf spot и Dollar spot. Сорт с доста фина структура, препоръчва се в сенчести зони и с ниска поддръжка. Също характерно за този вид е че от основното стъбло излизат други стъбла които успяват да покрият доста голям част от повърхността.

Всяка тревна площ създава невероятен уют и близост с природата и превръща това пространство в истинско райско кътче.

Трева e общо название на всички зелени тревисти растения с ниски стебла. Трева може да са нарече, когато е само едно растение, например само райграс, или когато са няколко вида, например райграс, детелина, пача трева, кощрява, троскот, поветица и др., но погледнати като цяло - да дават сливащ се зелен фон на терена, на който са израснали без да се различават лесно като отделни видове. Растенията от семействата, който нямат растителен цвят или цветът им е малък, или имат осил вместо цвят, се наричат треви. Към тревите могат да се причислят билкови растения, бурени и културни растения. Когато тревата достигне височина от 50-60 см обикновено се коси, за да се предотврати нейното пожълтяване и след изсушаване на мястото на косенето се превръща в сено, което се използва като храна за животни.